Facebook sayfamızı ziyaret ediniz.
28 Ekim 2009 Çarşamba
17 Ekim 2009 Cumartesi
Süper liğe çıkıyoruz
Yağmurlu havada maçı izliyoruz o zamanlar stad daha büyümemişti
Arka maratondan üç bidon boğma rakı iki poşet portakal iple çektik.
Portakalın içini oyar bardak yerine kullanırdık.
Birinci liğe çıkmamızda büyük katkı sahibi olan miliçe o zamanlar şeytan lakabını takmışlardı o zamanki o zamanların futbol dueyeni olan gündüz kılıç ve federosyonda görevli Orhan şeref apak miliçe ya bu adam değil şeytan demişlerdi.
Maçta bir ara Yalçın bir arapası attı miliç kılını dahi kıpırdatmadı,ikinci defa bir ara pası attı orhan orta sahadan, yine miliç oralı dahi olmadı,arkasından üçüncü pası yolladı yalçın miliç bu defa füze gibi fırladı aradan avut çizgisine yakın yerde topu yakalayıp topu geri çekip ampul gibi köşeye taktı,sonrası ordu çözüldü maçı 3-0 gibi bir skorla aldık.
Milicin kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda golü attıktan sonra maratondaki demirlerin altında oturuyordum golün verdiği sevinçle bir zıplarsam kafamı demirlere bir vurursam kafam birden hızlı çarpmasıyla darbe aldım kanlar içerisinde kaldım hala izleri durmaktadır.
Şevket Gülümsek.
Bu maça yüreği dayanamadı.
Sezonun son maçı yendiğimiz takdirde kümede kalacağız yenildiğimiz takdirde küme düşeceğiz beraberlik dahi kurtarmıyor.
Maç güzel başlamıştı tribunlerde coşkulu bir hava vardı.
Maçın 18.dakikasında bolu sporlu Halil İbrahim bizim kaleci erhanla karşı karşıya kaldı o an ben bayılmışım kardeşlerim ve arkadaşlarım beni hastaneye yetiştirdiler.
Çünki o pozisyon penaltıdan bile kolay atmaması mümkin değildi eyvah dedim gittik demişim bayılmışım.
Hastanede ayılıp kendime geldiğimde Adanasporun galip geldiğini öğrendiğimde inanamadım o pozisyon gol olmadımı diye hayretler içerisinde kaldım bunca eziyeti boşa çektiğimi anladım ama bu bir sevgi yürek dayanmıyor.
O sezon bu galibiyetle liğde kaldık.
Şevket gülümsek.
Turbeyler.
http://www.fotomac.com.tr/2008/01/24/im//048DC1610393BE43BF40493Bb.jpgAdanaspor-Adana Demirspor rekabetinin yarattığı heyecan fırtınası koca bir şehri Seyhan Nehri misali ortadan ayırsa da gönülleri aynı başarının sularında, aynı hedefin alkışlayanı olmuş zamanla . Geçmişte yaşanan tatsız rekabeti şimdilerde tatlı bir yarışa dönüştürmüş iki takım. "Adanaspor veya Adana Demirspor değil, şehir Süper Lig'e terfi etmeli" diyor iki kulübün de murahhas başkanı olan Aytaç Durak. Sözün doğruluğunu onaylamak için sezon sonunu beklemek gerekiyor. Adanalı, kimin başarısı, diye bakmıyor artık; Adana'nın başarısının yanındayız, diyor. Kalplerin yarısı mavi-lacivert aşkına, diğer yarısı ise Turbeylerle birlikte turuncubeyaz sevdaya tutulmuş. Onların, başka kalplerin çarpıntısı olan tanınmış renklere ne bir ilintisi ne de yakınlığı söz konusu. O renklerle en kısa zamanda aynı arenada buluşması ise en büyük emelleri. Zaman tünelinin içinde nadasa bırakılmış ama körelmemiş bu ritmi tekrar Adanalının kalp çarpıntısı, renk uyumu yapan da Bayram Akgül'den başkası değildi. O, koca şehrin teşekkürünü, Adanaspor'un başarısıyla başına taç yapmak istiyor. Takım da onun yönlendirmesiyle iki yılda başarı çizgisini tutturmuş, koşar adım ilerliyor. Dev metropolde, bu büyük markayı tek başına omuzlayıp Süpermen misali hemen her şeyle ilgileniyor. Çünkü o, gerçek bir Adanasporlu, büyük bir Turbeyliydi. Dün tribünlerden verdiği desteği şimdi bizzat içinde yaşatıyor. Türkiye'de şimdiye kadar, Trabzonspor'dan sonra şampiyonluğa en çok yaklaşan Anadolu takımı olan Adanaspor, bu başarıda yanında hep Turbeyler'i buldu. 1970'li yıllarda, ceplerindeki son bilet parasının yanında canlarını da bu yola adayan, şehir şehir, takım takım peşine takılan binlerce seveni, takımıyla birlikte Türkiye'nin en çok dikkat çeken taraftarları olmuştu. Sonuç olarak 70'li yılların ligi sallayan takımı, iflasın eşiğinden dönüp küllerinden yeniden doğdu. Bu gücün sadece Bayram Akgül ile değil, 1 milyon 400 bin Adanalıyla başarıya koşacağını biliyorsunuz değil mi? Gönlünüzden bir bilet parası geçiyorsa koşun tribünlere! Başarıya aç gönülleri aynı yerde bekliyorlar. 5 Ocak Stadı ve tribünleriyle birlikte, bütün Adana! Hazır mısın? Tur tur tur, bey bey bey; turuncu beyaz, hey hey hey! Ezeli rakipleri Adana Demirspor, Konyaspor ve Mersin İdman Yurdu; dost kulübü Malatyaspor. Erişim adresleri:
şampiyonluğu bekleyiş.
Kemal kılıcın son arzusu.
Adanaspor Orduspor.
Razıkın arşivinden.
Hey gidi günler hey.
Adanaspor kartalspor.
1971-1972 yılı Ali Osman Renklibay'ın anılarından Adanaspor ankaragücü.
(Lars Fredrik Risp, 27-01-2009 17:04:52)
Toros birolun Adanaspor aşkı.
Toros kaplanı.
Derbi maçını kazanan Bankasya liğine daha yakın.
İkinci liğe çıkamadık anne.
30/04/2007 (406 kişi okudu)
MERSİN - Üçüncü Lig Birinci Grup'ta oynanan Mersin Büyükşehir Belediye-Adana golsüz sona ererken konuk ekip Lig B'ye yükselmenin sevincini yaşadı. Mersinli oyuncularından Özgün Can Özgür, son dakikalarda girdiğiikili mücadele sonrasında ambulansla hastaneye kaldırıldı. Özgür, ambulansa bindirilirken annesine sarılıp, "Lig B'ye yükselemedik anne" diyerek gözyaşı döktü. Bu arada 34. dakikada ayağı kırılan Adanaspor kalecisi Tolga, maçı sedyeden takip etti. (Spor Servisi)
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=219872
Adana ne olmuş.
Eskişehir maçı...
Adanaspor eskişehir maçı ve gelen şampiyonluk.Sabahın erken saatlerinde stadın yolunu tuttuk.O da ne stad etrfı insan kaynıyor.O zamanlar basın kartım vardı dedim nasıl olsa içeri girerim,Basın kartı girişinin olduğu giriş kapısına yöneldim.Olamaz ordaki itiş kalkış daha fazla sanki herkesin basın kartı var.Neyse lafı fazla uzatmıyayım saat onbuçuk gibi içeri girebildik.Saat onbir gibi kapılar kapandı ancak büyük bir torpilin olursa içeri girebilirsin.Ne ise başladı şampiyonluk bir gidiyor bir geliyor.Denizli ile çekişiyoruz.Bize lazım olan goller geldikçe şampiyon adana diye stad inliyor.Sonunda istediğimiz şampiyonluğu eskşehir önünde elde ediyoruz.
Kayhan Kaynak
Çukurova tsyd kupalarını alan takımlar.
ADANA DEMİRSPOR
1978
ADANASPOR
1979
GAZİANTEPSPOR
1980
ADANA DEMİRSPOR
1981
ADANA DEMİRSPOR
1982
ADANASPOR
1983
İSKENDERUNSPOR
1984
İSKENDERUNSPOR
1985
ADANA DEMİRSPOR
1986
ADANA DEMİRSPOR
1987
ADANASPOR
1988
ADANASPOR
1989
ADANASPOR
1990
GAZİANTEPSPOR
1991
GAZİANTEPSPOR
1992
ADANASPOR
1993
ADANA DEMİRSPOR
1994
ADANA DEMİRSPOR
1995
ADANASPOR
1996
GAZİANTEPSPOR
1997
ADANA DEMİRSPOR
1998
YAPILMADI
1999
YAPILMADI
2000
İSTANBULSPOR
2001
ADANASPOR
2002
ADANA DEMİRSPOR
2003
GAZİANTEPSPOR
2004
YAPILMADI
Birinci liğ ve süper liğde söz sahibi olmuş takımlar.
Adanasporun başı döndü.
Adanaspor Fenerbahçe kupa maçında forması yırtıldı kırmızı kart gördü.
Bize bir yıl sonra transfer olacak olan timuçin o sezon fenerbahçede oynamaktadır.
Miliç topu aldı gidiyor arkasından timuçun kovalıyor yapışıyor miliçin formasına miliçi durduramıyor timucin milicin formasını yırtıyor .
Hakem dönüp milice kırmızı kart gösteriyor.
Bir gün sonra bu konu büyük tartışma konusu oluyor maçı anlatan Halit kıvancın sözleri arasında maçı anlatırken milicin formasını Timuçin yırttı sözlerine binaen hakeme yöneltilen soru üzerine hakem diyorki ben miliçe git formanı değiştir gel dedim o sahayı terk etti diyor.
Formayı değiştir diyen hakem kırmızı kart gösterirmi.
Ama yine bir Anadolu takımı olmanın cezasını çektik.
Kaynak ailesinin dramı.
Halit Kıvancın goool diye kitabından.
Ah şu futbolcular.
Mucize maçlar.
Gündüz Tekinonay acı kaybımız.
Türk futbolu önemli bir ismini kaybetti. Futbol Federasyonu Araştırma, Planlama, Eğitim ve Geliştirme (ARPEG) Genel Koordinatörü Gündüz Tekin Onay, vefat etti. Gündüz Tekin Onay`a Allah`tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır, spor camiasına da başsağlığı dileriz. Türk futbolu önemli bir ismini kaybetti. Futbol Federasyonu Araştırma, Planlama, Eğitim ve Geliştirme (ARPEG) Genel Koordinatörü Gündüz Tekin Onay, vefat etti. Gündüz Tekin Onay`a Allah`tan rahmet, ailesi ve yakınlarına sabır, spor camiasına da başsağlığı dileriz. TFF AR-PEG Genel Koordinatörü ve TFF Başkan Baş Danışmanı Gündüz Tekin Onay'ı kaybettik. Gündüz Tekin Onay 1942 yılında Çankırı'da doğdu. Futbola 1957 yılında Eskişehir'de başladı. Bursa Akınspor, D.Ç. Karabükspor, Muhafızgücü Ordu Milli Takımı, Karşıyaka, Şekerspor ve Kastamonuspor'da futbol oynadı. 26 yaşında Kastamonusporda antrenörlüğe başladı. 27 yaşında Genç Milli takım antrenörlüğü, A Milli takım yardımcı antrenörü oldu. Bu görevlerine 1969-1972 yılına kadar TFF bünyesinde devam etti. 30 yaşında profesyonel 1. ligine Adanaspor ile adım attı ve aralıksız 21 yıl Türkiye 1. liglerinde Zonguldakspor, Beşiktaş, Bursaspor, Mersin İdmanyurdu, MKE Ankaragücü, Kayserispor, Gençlerbirliği, Adana Demirspor, Konyaspor, Denizlispor takımlarında teknik direktörlük yaparak 462 maçla lig rekoru kırdı. TÜFAV, Türkiye Futbol Federasyonu Vakfı, Türkiye Futbol Vakfı kurucusu olarak yönetim kurullarında görev yaptı. TÜFAD'da Genel Sekreterlik ve Asbaşkanlık görevlerinde bulundu. Teknik direktörlük yaptığı Adanaspor kulübüne, Başkanlık yaparak bir ilki gerçekleştirdi. Çeşitli gazetelerde spor yazarlığı ile futbol adına 14 kitap yazarak, özellikle gençlerin gelişiminde önemli rol oynadı. Yurtiçinde kurs ve seminerlerde eğitimcilik yaptı. Ayrıca, yurtdışında UEFA-UEFT gibi 30'a yakın seminere katıldı. 1997-2004 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu Genç Milli Takımlar Koordinatörü ve Başkan Baş Danışmanı olarak bir çok projeye imza attı. UEFA U19 Avrupa Şampiyonasında ikinci olan Genç Milli takımın sorumlusuydu. 2007 yılında TFF AR- PEG Genel Koordinatörü olarak, "Van Futbol Köyü Projesi" ile Türk Futbolu adına Türkiye'de bir ilke imza attı. Bu Proje sayesinde, tüm Türkiye'den katılan çocuklarla birlikte futbol adına doğu ve batı sentezini birleştirdi. "Van Futbol Köyü" Projesini hayata geçirerek, Yılın Projesi dalında birçok ödül ve UEFA tarafından, bu proje ile ilgili kendisine kutlama mesajı gönderildi. 2007 yılı UEFA TFF Grassroots Yaz Etkinlikleri çerçevesinde, I. Uluslararası Riva Düş Köyü Grassroots Futbol Festivalini birçok yabancı ülke çocukları ile ve aynı yıl içerisinde I. Grassroots Engelliler Futbol Festivalini geçekleştirdi. 2007 yılında, Türk Spor Ajansı tarafından Memorial Hastanesi Sponsorluğunda organize edilen 11 Altın Adam yarışmasında Yılın Altın Yöneticisi Ödülünü aldı. 2007 yılı Aralık ayında, Grassroots Etkinlikleri çerçevesinde farklı yaş gruplarındaki çocukları futbol oynamaya davet etmek amacıyla, Türkiye Futbol Federasyonu Beylerbeyi Gündüz Tekin Onay Grassroots Merkezini, ücretsiz olarak açtı. UNESCO Tarafından 2007 yılının MEVLANA Yılı ilan edilmesi nedeniyle, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği tarafından, Futbol Adamı dalında "HOŞGÖRÜ ve ÖRNEK DAVRANIŞ" ödülüne layık görüldü. Aynı yıl, Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği 2007 yılı 54. yılın Sporcusu Anketinde, "Namık Sevik" Ödülünü aldı. Gündüz Tekin Onay evli ve iki çocuk babasıydı.
Hayatın Adanası.
Adanasporun ilginç yükselişi.
Bank Asya 1. Lig'in yeni takımlarından olan, geçmişte elde ettiği başarılarla Türkiye'yi UEFA ve Balkan Kupalarında başarıyla temsil eden Adanaspor'un son 5 yıl içerisinde yaşadıkları, adeta sporseverlerin başını döndürdü.
1954 yılında kurulan ve yarım asırı aşkın bir mazisi olan turuncu-beyazlılar, Türkiye Futbol Ligleri'nde sürekli olarak inişli çıkışlı grafik çizdi. Zaman zaman maddi problemler de yaşayan Adanaspor, içine girdiği ekonomik sıkıntıyı çözmek için 1996 yılında genel kurul kararı ile şirketleşme yolunda ilk adımı atarak, Adanaspor Spor Faaliyetleri A.Ş. adını aldı.
Turuncu-beyazlı ekip, kulübe Rumeli Holding'in sahip çıkmasıyla birlikte 1990-1991 sezonunda düştüğü 2. Futbol Ligi'nden, 1997-1998 futbol sezonunda yeniden 1. Lig'e yükseldi. Ancak 2000-2001 sezonunda yeniden 2. lige düştü. Camianın 1. Lig hasreti sadece 1 sene sürdü ve 2001-2002 sezonunda 2. Lig A Kategorisi'nde 3. olarak Süper Lig'e döndü..
Şirket hisselerinin Uzan ailesine geçmesinden sonra bu ailenin 2003 yılından itibaren yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle Adanaspor'da kötü günlerde başladı ve 2005 yılı Aralık ayında şirketin tasfiyesi istendi.Adanaspor, ekonomik zorluklar yüzünden 2003-2004 sezonunda önce 2. lig A Kategorisi'ne, ertesi sezon ise 2. lig B Kategorisi'ne düştü. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle maçlara çıkamayan Adanaspor, 3. Futbol Ligi'ne düşünce, kulüp tasfiye nedeniyle kapanma noktasına kadar geldi.
Kentin ileri gelenlerinin araya girmesi sonucu kulüp, Türkiye Futbol Federasyonu'nun 9 Haziran 2006 tarihli toplantısı sonucu yeniden Adanaspor adını aldı.
Halen kulüp başkanlığını yürüten iş adamı Bayram Akgül'ün takıma sahip çıkmasıyla Adanaspor, 2006-2007 sezonunda 2. Futbol Ligi B Kategorisi'ne, bu sezon da 2. Lig Yükselme Grubu'nun son maçında Pendikspor'u sahasında 4-2 yenerek Bank Asya 1. Lig'e yükseldi.
Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kapanma noktasındayken devraldığı Adanaspor'u bu noktaya getirdiği için oldukça mutlu olduğunu söyledi.
Elde ettikleri bu başarılarla yetinmeyeceklerini ve Adanalı sporseverlere daha büyük başarılar yaşatacaklarını anlatan Akgül, ''Yeni sezonda da Turkcell Süper Lig'i hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız'' dedi.
Fevzi Özkan.
Güney temsilcisinin dinamosu, orta sahanın hamalı, kritik gollerin ve sürekli bindirmelerin bu genç temsilcisini herkesten önce siz okuyun diye buraya gururla yazıyorum. Yedi kardeşli bir ailenin üçüncü çocuğu olan Fevzi, 21.06.1986 tarihinde Şanlıurfa'da doğdu. Futbola Yaşar Tosun yönetiminde Şanlıurfaspor formasıyla 'merhaba' dedi. Türkiye, Fevzi Özkan ismini bir yerlere not etsin. Onu çok duyacaksınız. Bizden hatırlatması.
Fener'in hali perişan 4-2
Küme düşme hattındaki Adanaspor'a kendi sahasında boyun eğdi
Tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşayan sarı lacivertli takım, Kurban Bayramı'nı da taraftarına zehir etti. Her hattıyla tel tel dökülen, sefilleri oynayan Fenerbahçe, lig üçüncülüğü hedefinden de uzaklaşmaya başladı.
UEFA Kupası'na katılma hesapları yapan Fenerbahçe, sahasında konuk ettiği Adanaspor'a şok bir şekilde yenildi. İlk devrenin son dakikasında Moldovan kırmızı kart gördü.
F.BAHÇE, ligdeki hayal kırıklığı zincirine bir yenisini de Adanaspor karşısında ekledi. Sarı lacivertli takım, kümede kalma savaşı veren rakibine sahasında 4-2 yenilmekten kurtulamadı.
DAKİKA 5: Moldovan sağdan ortaladı. Preko'nun ıskaladığı topu savunma uzaklaştırdı. Tayfun ceza yayı üzerinden sert vurdu. Top yandan autu boyladı.
GOL DAKİKA 8: Ali Asım'ın arapasına hareketlenen Cenk soldan ceza alanına girdi. İleriye çıkan Rüştü'nün yanından plase bir vuruşla fileleri havalandırdı ve takımını 1-0 öne geçirdi.
GOL DAKİKA 9: F.Bahçe, santra ile birlikte beraberliği yakaladı. Alpay orta alandan aldığı topla rakiplerinden sıyrıldı. Yaklaşık 25 metreden sert vurdu. Defansa çarpan top kaleciyi yanıltarak filelerle buluştu: 1-1.
DAKİKA 12: Moldovan ceza alanında topla buluştu. Seri çalımlarla rakiplerinden sıyrıldı. Dönerek vuruşunda top direği sıyırıp auta çıktı.
GOL DAKİKA 24: Moshoeu'nun korner atışında Johnson kalabalık savunma arasında yükselip, kafayı vurdu. Ve takımını 2-1 öne geçiren golü kaydetti.
DAKİKA 39: Ömer'in sağdan yaptığı ortada Moldovan'ın kafa vuruşunu kaleci Zdravkov yumrukladı, defans tehlikeyi uzaklaştırdı. Ve karşılaşmanın ilk yarısı F.Bahçe'nin 2-1 üstünlüğü ile sona erdi.
DAKİKA 52: Altan'ın ara pasında topla buluşan Cenk, ceza alanının sağ çaprazından bekletmeden vurdu. Top üstten auta gitti.
DAKİKA 55: Ogün'ün uzun pasında Hayati'nin ıskaladığı topu önünde bulan Preko sağdan ceza sahasına girdi. Kaleci ile karşı karşıya kaldığı pozisyondaki vuruşunda top yandan auta gitti.
GOL DAKİKA 60: Volkan'ın soldan ortasında Uche'nin bıraktığı topu Rüştü ıskaladı. Ali Asım önünde bulduğu topu kaleye gönderdi ve skoru eşitledi: 2-2.
GOL DAKİKA 88: Cenk, Tayfun'dan kaptığı topla hareketlendi. Ceza alanına yaklaşırken, Altan'a nefis bir pas çıkardı. Bu oyuncu, penaltı noktasına kadar ilerledi ve kaleci Rüştü'nün yanından topu ağlara gönderde: 2-3.
GOL DAKİKA 89: Ahmet'in pasıyla buluşan Cenk, Johnson'dan sıyrıldı. Ceza alanına sokuldu, plase bir vuruşla maçın skorunu ilan etti: 2-4.
Kuruluş hikayasi.
Anlatılanlardan anlıyoruzki Adanaspor ihtiyaçtan dolayı kurulması hasıl olmuş vuku bulmuş.Adanaya bir türlü gelmiyen başarı şehrirde yaşayan halkı endişeye ve öfkeye sevketmiş..
Adanasporun kuruluşu 1954 ilk kuruluş rengi sarı lacivert akınspor ile trospor birleşerekturuncu beyaz rengi alarak liğlere devam etmişir 1964 yılında forma rengiginde değişikliğe gidilerek turuncu beyaz rengi seçmişlerdir.Ayrıca Adanaspor Adanademirsporun feriköy maçı faciasından sonra kızgınlıktan dolayı kurulmasına etki sağlamıştır.
Adanaspor, Adana ilinde bulunan spor kulübü.
Renklerini Adana ilinin en önemli ekonomik tarım ürünleri olan pamuk bitkisinin beyazı ve narenciye ürününün turuncusundan almıştır.
Kuruluş yılı 1954 olan Adanaspor'un ilk kurucu üyeleri, Mehmet Şanlıtürk, Mustafa Bekbaş, Erol Erk, Ali Gedikbaş ve Dr.Muzaffer Eraslan'dır.
Kurulduğu sene, futbol branşında 2. kümede yer alan Adanaspor'un ilk forma renkleri Sarı-Lacivert olup takım aynı yılda 1. küme'ye terfi etme başarısı göstermiştir.
1964 yılında, profesyonel kulüp olma amacına yönelik olarak Akınspor ve Torosspor kulüpleri kendilerini feshederek Adanaspor ile birleştiler. Sarı-Lacivert olan renkleri Turuncu-Beyaz olarak tescil edildi.
Profesyonel Adanaspor'un kurucuları arasinda Mehmet Eroğlu, Mustafa Bekbaş, Ali Gedikbaş, Ahmet Kavrakoğlu, Musa Çaldağ, Nevzat Ağaoğlu, Cumali Aslankeser, Selim Zeper ve İsmail Kaplakaslan yer aldılar.
1966-1967 futbol sezonunda 2. Türkiye Ligi'nde yer alan Adanaspor, 1970-1971 sezonu sonunda Türkiye 1. Ligi'ne terfi etme başarısı göstermiştir.
Aynı yıl Gençlik ve Spor Bakanlığı Kupasını da kazanan Adanaspor, 1972-1973 sezonu Gençler Ligi grup şampiyonluğunun da sahibidir. 1971 - 1984 yılları arasında, 13 yıl Türkiye 1. Ligi'nde mücadele eden Adanaspor, 3 kez UEFA, 1 kez de Balkan Kupasına katılma başarısı göstermiştir. En büyük başarıları 1980-1981 sezonundaki ikincilik ve 1975-1976 sezonundaki üçüncülüktür.
Balkan Kupası maçını Bulgaristan'ın Akademik Spartul Studentes takımı ile yapan Adanaspor, UEFA Kupası maçlarının ilkini Avusturya'nin Salzburg, ikincisini Macaristan'ın Honved, üçüncüsünü ise İtalya'nın İnter Milan takımlarıyla oynadı. Ancak hiçbirisinde tur atlayamadı.İnter Milan'a karşı Adana'da Adana 5 Ocak Stadı'nda 3-1, İtalya'da 4-1 yenilerek elendi. 1983-1984 futbol sezonunda 2. Türkiye Ligi'ne düşen Adanaspor, 1987-1988 futbol sezonunda yeniden şampiyon olarak Türkiye 1. Ligi'ne yükselme başarısı göstermiştir.
Ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu bu dönemde, sürekli yenilenen kongreler, istikrarsiz yönetimler, futbol takımına yansıyınca 1990-1991 sezonu sonunda Adanaspor tekrar 2. Türkiye Ligi'ne düşmüştür. 1996 yılında, Genel Kurul kararı ile şirketleşme yolunda ilk adımı atarak Adanaspor Spor Faaliyetleri A.Ş. adını almıştır. 1997-1998 futbol sezonu sonunda Adanaspor A.Ş. Futbol takımı yeniden Türkiye 1. Ligi'ne yükselme başarısı göstermiştir. Ancak 2000-2001 sezonunda yeniden 2. Türkiye Ligi'ne düşmüştür. 1. lig hasreti sadece 1 sene sürmüş ve 2001-2002 sezonunda 2. Lig A Kategorisinde 3. olarak Süper Lige dönmüştür.
Şirket hisselerinin Uzan ailesine geçmesinden sonra bu ailenin 2003 yılından itibaren yaşadığı ekonomik sorunlar yüzünden zor durumda kalmış ve 2005 yılı Aralık ayında şirketin tasfiyesi istenmiştir. Ekonomik zorluklar yuzunden önce 2003-2004 sezonunda 2. Lig A Kategorisine, ertesi sezon 2.Lig B Kategorisine düşmüştür. Aynı sebepler yüzünden maçlara çıkamayan Adanaspor, Türkiye 3. Futbol Ligine düşmüştür. Kulüp tasfiye sebebiyle kapanma noktasına gelmiştir.
Ali osman renklibayın anısından.
Tarihi maçlardan birini oynuyoruz.
Maçın hakemi Macit sarıdana hakemle ne işimiz var demeyin çünki maça hakem damgasını vurdu o zamanlarda yine İstanbul takımlarına arka çıklırdı.
Maçta santra yapıldı miliç ali osmanın önüne topu yuvarladı Ali Osman renklibay orta sahadan attığı şut tam doksana takılıyor top filelerle buluşuyor.
Maçın hakemi golü iptal ediyor.
Necati karakaya o zaman hem spiker hemde spor yazarıydı.
Necati karakayaya taraftar namusun varsa maçın analizini doğru yazarsın diye tezeruhat yaptı.
Ali Osman renklibay Ankara gücünde oynarken trt de açık oturumda anılarını anlatırken Ali Osman renkli bay hayatında unutamadığı anıların başında Adanaspor forması altında fenerbahçeye orta sahadan attığı nizami golün verilmeyişini anlatmıştır hala bu nizami golün verilmeyişinin sebebini halen çözmüş değilim diyor..
Acı bir Trabzon hatırası.
Trabzonspor
sıralar adanasporun" cefakarlar gurubuna takılıyorduk. gurup liderimiz hulusi abiydi. .inanılmaz bir coşkuyla takıma destek veriyorduk. fakat takım ligden düşmesi kesinleşmişti. varsa yoksa başkandı. sloganlarımız şöyleydi "hakan uzanlar gibi büyük bir başkanı var, ama bunun yanında futbolcular sahtekar,hakan uzanlar bunun alayını satsalar, yerlerine yepyeni futbolcular alsalar"... hapsi kaplan elele gibi tezarühatlarımız vardı."formanızı çıkarın öyle oynayın diyorduk bi yandan da.neticesinde hamili,oktaylı trabzondan 7 tane yemiştik
Ali Osman Renklibay Bu golü nasıl saymazsın hocam.
Tarihi maçlardan birini oynuyoruz.
Maçın hakemi Macit sarıdana hakemle ne işimiz var demeyin çünki maça hakem damgasını vurdu o zamanlarda yine İstanbul takımlarına arka çıklırdı.
Maçta santra yapıldı miliç ali osmanın önüne topu yuvarladı Ali Osman renklibay orta sahadan attığı şut tam doksana takılıyor top filelerle buluşuyor.
Maçın hakemi golü iptal ediyor.
Necati karakaya o zaman hem spiker hemde spor yazarıydı.
Necati karakayaya taraftar namusun varsa maçın analizini doğru yazarsın diye tezeruhat yaptı.
Ali Osman renklibay Ankara gücünde oynarken trt de açık oturumda anılarını anlatırken Ali Osman renkli bay hayatında unutamadığı anıların başında Adanaspor forması altında fenerbahçeye orta sahadan attığı nizami golün verilmeyişini anlatmıştır hala bu nizami golün verilmeyişinin sebebini halen çözmüş değilim diyor..
Denizli sporla süper liğe çıkma mücadelesi yarışı ve mutlu son.
Denizli sporla çekişiyoruz.
Rıdvan Dilmen diyorki.
Adanaspor İnter maçı.
Dıramatik bir bolu maçı anısı.
Sezonun son maçı yendiğimiz takdirde kümede kalacağız yenildiğimiz takdirde küme düşeceğiz beraberlik dahi kurtarmıyor.
Maç güzel başlamıştı tribunlerde coşkulu bir hava vardı.
Maçın 18.dakikasında bolu sporlu Halil İbrahim bizim kaleci erhanla karşı karşıya kaldı o an ben bayılmışım kardeşlerim ve arkadaşlarım beni hastaneye yetiştirdiler.
Çünki o pozisyon penaltıdan bile kolay atmaması mümkin değildi eyvah dedim gittik demişim bayılmışım.
Hastanede ayılıp kendime geldiğimde Adanasporun galip geldiğini öğrendiğimde inanamadım o pozisyon gol olmadımı diye hayretler içerisinde kaldım bunca eziyeti boşa çektiğimi anladım ama bu bir sevgi yürek dayanmıyor.
O sezon bu galibiyetle liğde kaldık.
Şevket Gülümsek.
Eski bir anı Ordu maçımız.
Yağmurlu havada maçı izliyoruz o zamanlar daha stad daha büyümemişti
Arka maratondan üç bidon boğma rakı iki poşet portakal iple çektik.
Portakalın içini oyar bardak yerine kullanırdık.
Birinci liğe çıkmamızda büyük katkı sahibi olan miliçe o zamanlar şeytan lakabını takmışlardı o zamanki o zamanların futbol dueyeni olan gündüz kılıç ve federosyonda görevli Orhan şeref apak miliçe ya bu adam değil şeytan demişlerdi.
Maçta bir ara Yalçın bir arapası attı miliç kılını dahi kıpırdatmadı,ikinci defa bir ara pası attı orhan orta sahadan, yine miliç oralı dahi olmadı,arkasından üçüncü pası yolladı yalçın miliç bu defa füze gibi fırladı aradan avut çizgisine yakın yerde topu yakalayıp topu geri çekip ampul gibi köşeye taktı,sonrası ordu çözüldü maçı 3-0 gibi bir skorla aldık.
Milicin kaleciyle karşı karşıya kaldığı pozisyonda golü attıktan sonra maratondaki demirlerin altında oturuyordum golün verdiği sevinçle bir zıplarsam kafamı demirlere bir vurursam kafam birden hızlı çarpmasıyla darbe aldım kanlar içerisinde kaldım hala izleri durmaktadır.
Şevket Gülümsek.
1980-1981 Adanaspor Mersin.İ.Y.
Şampiyonlul için Eskişehir maçımız.
Serkan Üstünkokan.
15 Ekim 2009 Perşembe
Adanaspor neden kuruldu.
Şeytan lakaplı Miliç.
1970'li yıllarda adanaspor ve beşiktaş'ta oynayan oyuncu.
futbolu bıraktıktan sonra iki yıl adanaspor'da antranörlük yapmış.adanaspor onun döneminde lig ikinciliği yaşamıştır.daha sonra beşiktaş'ın başına geçen miliç beşiktaş'ı şampiyonluğa ulaştırmıştır.
yugoslav futbolunun yetiştirdiği yetenekli ve centilmen futbolculardan biri olan dorde miliç 2 yıl forma giydiği adanaspor'dan 1973 yılında beşiktaş'a transfer oldu.78 lig maçında oynayıp 11 gol atan yugoslav futbolcu 1975'te beşiktaş'tan ayrıldı.
teknik direktörlüğe de adanaspor'da başlayan miliç, beşiktaş'ta kasım 1980'den nisan 1984'e kadar 3.5 yıl görev yaptı. bursaspor'da 84-85 ve 91-92 sezonlarında görev aldı. adanaspor'da 87-88 ve 89-90'da tekrar çalıştı. beşiktaş'ı 14 yıl sonra 1981-82 sezonunda şampiyonluğa taşıdı.
Adana sporun kalesini koruyan Velkovic’in tavsiyesiyle Adana spora transferi gerçekleşir.Ama milic sakat olarak Adana spora geliyor.Esnaflar,dolmuşçusundan tutunda manavına kadar kimse Milic’in alış verişinden para almazlarmış,Öylesine bir sevilmişki Adana’da halk arasında gezerken Milic’e bakmak onunla konuşmak dahi bizim için gururdur derlermiş.
Ona Orhan şeref apak şeytan lakabını takmış.Bir ordu spor maçıymış yalçın bir arapası atmış miliç kılını dahi kıpırdatmamış,ikinci defa bir ara pası atmış Orhan orta sahadan,yine Milic oralı dahi olmamış,arkasından üçüncü pası yollamış yalçın,Miliç bu defa füze gibi fırlamış aradan avut çizgisine yakın bir yerde topu yakalayıp topu geri çekip ampul gibi köşeye takmış.
Sonrası Ordu çözülmüş maçı 3-0 gibi bir skorla kazanmışız.
Adana spor, 1970-1971 yılında Belediye Başkanı Merhum Erdoğan Gönlüşen, teknik direktör Bülent Eken, Yugoslav futbolcu Dorde Miliç’in çabalarıyla Türkiye Birinci Futbol Ligi’ne çıkmayı başardı..
O zamanki 2. lig şampiyonluk maçıdır. Adana spor'a şampiyonluk için beraberlik de yetiyor,her iki takım 1. lige yani her durumda çıkıyor, fakat bu bir tür prestij maçıdır. Böyle bir ayrıntı söz konusu olunca maçı kazanıp lig şampiyonu olmak ayrı bir hava tabi.
Son dakikada Giresunspor bir gol atıyor ve skoru kendi lehine 1-0'e getiriyor. Adana spor hemen santraya geliyor ve Miliç, hala gol sevinci yaşayan Giresunspor kalecisini biraz öne çıktığını görüyor,Yalçına topu acele olarak önüne yuvarlamasını söylüyor,top kendisine geldiğinde aceleyle öne çıkan kalecinin üzerinden aşırtarak fileleri havalandırıyor,attığı bu golle skoru eşitliyor,
Maç penaltılara kalıyor, maçı penaltı atışları sonucu Adana spor kazanıyor.
Böylece Adana spor üst lige şampiyon olarak çıkıyor
06.12.1970, 12:15 Stad : Ankara 19 Mayıs Adanasporun o zamanki kadrosu:Velkoviç,Tufan,Behçet,Erdinç,Yalçın,Ayhan,Şahin,Ali,B.Orhan,K.orhan,Selahaddin,Miliç..
Adana sporlu Milic için artık Adana’dan ayrılma vakti gelmişti,Yogoslavya’daki sakatlığı nüksetmiştir. Şeytan lakaplı Milic bunu kimseye çaktırmadan gelir yönetimle konuşur,benim sakatlığım nüksetti,Beşiktaş’ta beni istiyor futbol hayatım bitmek üzere,beni satın kulüp para kazansın der.Yönetim Milicin isteğini uygun görür,öylede olur Milic’i Beşiktaş’a verir sonrası mı.? Beşiktaş’ta ancak altı ay top oynar.
Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük hayatına başlar.
Sonraki yıllarda Adana sporun zor günler geçirdiği dönemlerden biriydi Adana spora teknik direktör olarak gelmişti,ancak biz o zamanlar 2,ligde idik,Federasyon bir türlü izin vermedi kulübeden maç yönetmesine,bir kaç maç tel kenarından takımı yönetti.
dorde miliç'in de adanaspor'da ve adanalılıkta ayrı bir yeri vardır. miliç durdurulması çok zor olan bir forvettir. adanaspor bir hafta içinde fenerbahçe ile biri kupa diğeri lig olmak üzere iki maç yapar. iki maçta da fenerbahçe'yi yener. fenerbahçe'nin biri libero diğeri savunma oyuncusu olan timuçin ve yılmaz iki maçta da durduramazlar miliç'i. çarşamba günkü ilk maçta miliç'i marke etme görevi timuçin'dedir, ama attığı ve attırdığı gole engel olamazlar. maç reşit ve miliç'in golleriyle 2-1 sona erer. lig maçı pazar günüdür. pazar günü miliç'i marke etmek için timuçin'in yanında yılmaz da yer alır. fakat yine başarılı olamazlar; reşit'in attığı golle adanaspor maçı 1-0 alır. o kadar gerilmişlerdir ki bu duruma, yılmaz ve timuçin'i arkasına alan miliç topla ilerlerken iki oyuncuda formasından çekmek zorunda kalırlar ve formanın bir parçası yılmazın diğer parçası da timuçin'in elinde kalır bu duruma çok sinirlenen miliç ki -artık serde adanalılığı da vardır-timuçin ve yılmaz'a yumrukla girişir. bir sezon sonra timuçin adanaspor'a transfer olmuştur. miliç'i madem durduramı-yorum bari aynı takımda oynayalım da sorun çözülsün diye düşünmüştür herhalde.
14 Ekim 2009 Çarşamba
Kayhan Kaynak'ımızın Fenerbahçe formasıyla gollerinden bir kaç tanesi.
14.10.1960 yılında Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu.1973 yılında Adanaspor yıldızlar takımında futbola başlayan Çukurova'da yılın sporcusu seçilen Kayhan KAYNAK 1976 yılında genç milli takım formasını ilk defa sırtında taşımıştır.1978 yılında Adanaspor A takım kadrosuna dahil edilen yılın sporcusu Adanaspor A takımıyla ilk defa İstanbul'da Fenerbahçe'ye karşı oynamıştır.Kayhan yalnız Çukurova'da değil Galatasaray ve Fenerbahçe'ninde gözdesi olmuştur.
Ancak 1985 yılında Fenerbahçe'ye transfer olarak başarılı bir sezon geçirmiştir,uzaktan attığı sert şutlarla ve Ali Sami Yen stadyumunda Galatasaray'a 42.dk'da attığı güzel kafa golüyle Fenerbahçe'lilerin gönlüne taht kurmuştur.A milli takım formasıda giymiş olan futbolcu sırası ile Konyaspor,Eskişehirspor,Aydınspor,Adana Demirspor formalarını başarı ile taşımıştır.1994 yılında Adana Demirspor forması altında futbola ve hayata veda etti....