Facebook sayfamızı ziyaret ediniz.

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş

15 Ekim 2009 Perşembe

Adanaspor neden kuruldu.

Biz o zamanları hatırlamıyoruz doğal olarak tabi.Anlatılanlardan anlıyoruzki Adanaspor ihtiyaçtan dolayı kurulması hasıl olmuş vuku bulmuş.Adanaya bir türlü gelmiyen başarı şehrirde yaşayan halkı endişeye ve öfkeye sevketmiş..Adanasporun kuruluşu 1954 te kurulan adanasporun forma rengi sarı lacivert olup akınspor ile trospor birleşerek turuncu beyaz rengi alarak liğlere devam etmişir 1964 yılında forma rengiginde değişikliğe gidilerek turuncu beyaz rengi seçmişlerdir.Ayrıca Adanaspor Adanademirsporun feriköy maçı kaybettikten takımlarına çok kızmıştır. sonra kızgınlıktan dolayı Adanasporun kurulmasına karar vermiştiri.

Şeytan lakaplı Miliç.


1970'li yıllarda adanaspor ve beşiktaş'ta oynayan oyuncu.
futbolu bıraktıktan sonra iki yıl adanaspor'da antranörlük yapmış.adanaspor onun döneminde lig ikinciliği yaşamıştır.daha sonra beşiktaş'ın başına geçen miliç beşiktaş'ı şampiyonluğa ulaştırmıştır.
yugoslav futbolunun yetiştirdiği yetenekli ve centilmen futbolculardan biri olan dorde miliç 2 yıl forma giydiği adanaspor'dan 1973 yılında beşiktaş'a transfer oldu.78 lig maçında oynayıp 11 gol atan yugoslav futbolcu 1975'te beşiktaş'tan ayrıldı.
teknik direktörlüğe de adanaspor'da başlayan miliç, beşiktaş'ta kasım 1980'den nisan 1984'e kadar 3.5 yıl görev yaptı. bursaspor'da 84-85 ve 91-92 sezonlarında görev aldı. adanaspor'da 87-88 ve 89-90'da tekrar çalıştı. beşiktaş'ı 14 yıl sonra 1981-82 sezonunda şampiyonluğa taşıdı.

Adana sporun kalesini koruyan Velkovic’in tavsiyesiyle Adana spora transferi gerçekleşir.Ama milic sakat olarak Adana spora geliyor.Esnaflar,dolmuşçusundan tutunda manavına kadar kimse Milic’in alış verişinden para almazlarmış,Öylesine bir sevilmişki Adana’da halk arasında gezerken Milic’e bakmak onunla konuşmak dahi bizim için gururdur derlermiş.

Ona Orhan şeref apak şeytan lakabını takmış.Bir ordu spor maçıymış yalçın bir arapası atmış miliç kılını dahi kıpırdatmamış,ikinci defa bir ara pası atmış Orhan orta sahadan,yine Milic oralı dahi olmamış,arkasından üçüncü pası yollamış yalçın,Miliç bu defa füze gibi fırlamış aradan avut çizgisine yakın bir yerde topu yakalayıp topu geri çekip ampul gibi köşeye takmış.
Sonrası Ordu çözülmüş maçı 3-0 gibi bir skorla kazanmışız.

Adana spor, 1970-1971 yılında Belediye Başkanı Merhum Erdoğan Gönlüşen, teknik direktör Bülent Eken, Yugoslav futbolcu Dorde Miliç’in çabalarıyla Türkiye Birinci Futbol Ligi’ne çıkmayı başardı..
O zamanki 2. lig şampiyonluk maçıdır. Adana spor'a şampiyonluk için beraberlik de yetiyor,her iki takım 1. lige yani her durumda çıkıyor, fakat bu bir tür prestij maçıdır. Böyle bir ayrıntı söz konusu olunca maçı kazanıp lig şampiyonu olmak ayrı bir hava tabi.
Son dakikada Giresunspor bir gol atıyor ve skoru kendi lehine 1-0'e getiriyor. Adana spor hemen santraya geliyor ve Miliç, hala gol sevinci yaşayan Giresunspor kalecisini biraz öne çıktığını görüyor,Yalçına topu acele olarak önüne yuvarlamasını söylüyor,top kendisine geldiğinde aceleyle öne çıkan kalecinin üzerinden aşırtarak fileleri havalandırıyor,attığı bu golle skoru eşitliyor,

Maç penaltılara kalıyor, maçı penaltı atışları sonucu Adana spor kazanıyor.
Böylece Adana spor üst lige şampiyon olarak çıkıyor
06.12.1970, 12:15 Stad : Ankara 19 Mayıs Adanasporun o zamanki kadrosu:Velkoviç,Tufan,Behçet,Erdinç,Yalçın,Ayhan,Şahin,Ali,B.Orhan,K.orhan,Selahaddin,Miliç..

Adana sporlu Milic için artık Adana’dan ayrılma vakti gelmişti,Yogoslavya’daki sakatlığı nüksetmiştir. Şeytan lakaplı Milic bunu kimseye çaktırmadan gelir yönetimle konuşur,benim sakatlığım nüksetti,Beşiktaş’ta beni istiyor futbol hayatım bitmek üzere,beni satın kulüp para kazansın der.Yönetim Milicin isteğini uygun görür,öylede olur Milic’i Beşiktaş’a verir sonrası mı.? Beşiktaş’ta ancak altı ay top oynar.

Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlük hayatına başlar.
Sonraki yıllarda Adana sporun zor günler geçirdiği dönemlerden biriydi Adana spora teknik direktör olarak gelmişti,ancak biz o zamanlar 2,ligde idik,Federasyon bir türlü izin vermedi kulübeden maç yönetmesine,bir kaç maç tel kenarından takımı yönetti.




dorde miliç'in de adanaspor'da ve adanalılıkta ayrı bir yeri vardır. miliç durdurulması çok zor olan bir forvettir. adanaspor bir hafta içinde fenerbahçe ile biri kupa diğeri lig olmak üzere iki maç yapar. iki maçta da fenerbahçe'yi yener. fenerbahçe'nin biri libero diğeri savunma oyuncusu olan timuçin ve yılmaz iki maçta da durduramazlar miliç'i. çarşamba günkü ilk maçta miliç'i marke etme görevi timuçin'dedir, ama attığı ve attırdığı gole engel olamazlar. maç reşit ve miliç'in golleriyle 2-1 sona erer. lig maçı pazar günüdür. pazar günü miliç'i marke etmek için timuçin'in yanında yılmaz da yer alır. fakat yine başarılı olamazlar; reşit'in attığı golle adanaspor maçı 1-0 alır. o kadar gerilmişlerdir ki bu duruma, yılmaz ve timuçin'i arkasına alan miliç topla ilerlerken iki oyuncuda formasından çekmek zorunda kalırlar ve formanın bir parçası yılmazın diğer parçası da timuçin'in elinde kalır bu duruma çok sinirlenen miliç ki -artık serde adanalılığı da vardır-timuçin ve yılmaz'a yumrukla girişir. bir sezon sonra timuçin adanaspor'a transfer olmuştur. miliç'i madem durduramı-yorum bari aynı takımda oynayalım da sorun çözülsün diye düşünmüştür herhalde.