Facebook sayfamızı ziyaret ediniz.

Sayfayı FaceBook'ta Paylaş

9 Eylül 2013 Pazartesi

Inter Milan Adanspor için Türkiye’ye geliyor…





1975-76 sezonunda Lig şampiyonluğunu ilk kez İstanbul’un dışına taşıyan Trabzonspor’un, bir yıl fire dışında ligde fırtına gibi estiği zamanlardan birinde, 1980-81 sezonunda ona kafa tutan bir başka Anadolu takımı vardı Adanaspor… Sezon sonunda Trabzonspor , 16g, 7b ve 7m ile topladığı 39 puanla şampiyonluğunu ilan ederken, onu 13g, 8b ve 9m ile topladığı 34 puanla Adanaspor takip ediyordu…
Adanaspor, bu ikincilikle tarihinde 3. kez UEFA Kupasında ülkemizi temsil etme görevini kazanıyordu. 1976-77’da Austria Salzburg’a (0-5, 2-0) ve 1976-77 sezonunda ise Macar Honved’e (0-6, 2-2) deplasmanda aldığı ağır yenilgilerin ardından elenmişti.

Kuraların sonunda Adanaspor’un rakibi İtalyan’ın güçlü ekiplerinden Inter Milan olmuştu. O güne kadar 12 kez İtalya Şampiyonluğu, 2 kez İtalya Kupasını ve 2 kez de Şampiyonlar Kupası’nı (Türkiye’de bilinen adıyla Şampiyon Kulüpler Kupası) müzesine götürmüş bir dev…
İşin garibi 1956-57 sezonunda katılmaya başladığımız Avrupa Kupalarında hiçbir Türk takımı Inter Milan ile karşı karşıya gelmemişti. Inter’in Türkiye’ye ilk kez Adanaspor için Adana’ya gelecek olması güzel bir ayrıntı idi.

16 Eylül 1981 Çarşamba günü saat 20.30’da başlayacak maç için gişeler sabah saat 8’de açılıyor, tribünlere girişler ise saat 14’de başlıyordu. Kısa sürede tıklım tıklım olan tribünler 6,5 saat sonra oynanacak olan maçı beklemeye koyulmuşlardı. İtalyan milli takımının iskeletini oluşturan mavi-siyahlıların şöhretli oyuncularını çıplak gözle izlemek ve Adanaspor’un alabileceği güzel bir sonuca tanıklık etmek isteyen seyirciler heyecanlıydılar.
Maçtan bir gün önce Adanaspor teknik direktörü Tamer Güney, güçlü rakipleriyle başa çıkmanın hiç de kolay olmayacağını belirtirken Inter’in teknik direktörü Bersellini, “Büyüklük kompleksi içinde değiliz. Adanspor’u ciddi bir rakip olarak görüyoruz. Tur atlamak için buradan en az bir beraberlik koparmalıyız” diyordu.

20.30’da başlayan maçın ilk dakikalarında Interliler kendi sahalarında top çevirip rakiplerini tartıyorlardı. Adanaspor ise bir anda dev rakibine karşı saldırıya geçmişti. Maçın daha 4. dakikasında Gani’nin kaçırdığı gol taraftarları heyecanlandırmıştı. 10. dakikada ise Kayhan’ın ceza alanında düşürülmesi ile kazanılan penaltı’yı Özer gole çeviriyor ve Adana adeta yıkılıyordu. İlk yarı 1-0 Adanspor lehine tamamlanmıştı. İkinci yarının 60. dakikasında Fermanelli’nin şutu Timuçine çarparak Adanaspor filelerine gidiyordu. Bu golle gardı düşen Adanspor, 77 ve 89. Dakikalarda yediği 2 golle rakibine sahasında 3-1’le teslim oluyordu.

Bu maçla ilgili Tufan Ünlüeser’in kaleminden çıkan şu yazıyı paylaşmakta yarar var: “Adanaspor ilk dakikalarda bulduğu golle 1-0 öndedir; tabii futbolcuların da şımarmak hakkıdır çünkü karşısındaki takım İtalya milli takımında 10 futbolcusu olan bir takımdır ve şov yapmaya başlarlar Adanasporlu futbolcular. Bu şov sırasında bir Adanasporlu futbolcu Antobelli’ye bacak arası yapar ve bu hareketten sonra Adanaspor taraftarlarından şöyle bir ses yükselir: “Lan kızdırmayın adamları lan…” Bugün bile pek çok taraftar 3-1′in faturasını hâlâ o futbolcuların “çalıma kaçma” ve Antobelli’ye bacak arası yapmasına bağlarlar…”

O gece oynanan diğer maçlarda, deplasmanda Trabzonspor Dinamo Kiev’e 1-0 ve Ankaragücü SKA Rostov’a 3-0 yenilirler. O gece Türkiye adına rakip fileleri havalandıran tek Türk takımı Adanaspor’dur…
30 Eylül’de İtalya’nın yolunu tutan Adanaspor’lu futbolcular rakiplerine 4-1 yenilerek kupadan elenirler. Aynı gece oynanan maçlarda Trabzonspor evinde Dinamo Kiev ile 1-1 berabere kalırken, Ankaragücü evinde Rostov’a 2-0 yenilerek Avrupa kupalarından elenirler.
Adanaspor o yıl avrupada oynadığı iki maçta da rakip fileleri havalandıran tek Türk takımı olur.
Inter Milan 2. turda Dinamo Bükreş tarafından 1-1 ve 2-3’lük sonuçlarla kupadan elenir. Dinamo Bükreş de 3. turda o yıl kupayı kaldıracak olan Göteborg’a 3-1 ve 1-0’lık skorlarla yenilerek evinin yolunu tutar…


Foto için kaynak: turbey-turbey.blogspot.com

1.Adanaspor-198119826002–.html http://www.mehmetalicetinkaya.com/a teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok: